CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Saturday, 7 April 2012

umrah

assalamualaikum and well hello there world!!

hari ini saya akan criter sdikit sbanyak tentang umrahku, ssh sbnrny nak coretkan crite kali ni sbnrny, pada mulany mmg berat utk publish dlm blog, tp untuk mnceritakan pngalaman dan yang paling penting permintaan ramai daripada readers.haha, saye n family tunaikn umrah ni x guna pakej,, yer mmg ramai yang terkejut n ad jgk ttanya nape x pakai pakej.. sbb utama mmg ar jimat kos(lau nak cri tiket murah,cri tiket flight yang byk transit), kre mcm ktrg ni gune pakej sndri arr.. yup! mmg jimat rm5000 per head.. tu anggaran kasar la..ktorg msuk melalui mekkah then bru pegy madinah..

Alhamdulillah sperti thun sblumny, ayah saya ada presentation di negara laen, n tahun ni iaitu tahun 2012, ayah menerima jmputan kerajaan saudi untuk bwat presantation di Taibah University,Madinah. hee..nak kasi pribahasa skit bole? almklumlaaa BM sllu je rndah skli lam dulu.zaman skolah..alang2 menyelup perkasam biarlah smpai ke pangkl lengan.haha gtu arr,smpai bole tpanggil utk mnjd ttamu Allah nie.. kali ni nak crite tentang btape barakahnya tanah mekah dan madinah nie..

Pertama,btul kate org kalu di tanah suci ni luahkan ape yang kita mahu luahkan.insyaallah Allah akan kabulkan on the spot. sudah mnjd kebiasaan di mekah dan madinah ktrg akan solat jenazah selepas solat fardhu,mkneny lpas solat solat fardhu tu tunggu kejap laa, sbb akan solat jenazah lak.. aq tringin sgt nak tlong angkat jenazah n bwak ke kubur, sbb nak dpt pluang free mmg ssh sbb rmai org brebut untk angkat jenazah bwak ke kubur(mne x nye, pahala sme besar dgn bukit uhud). pd suatu hary di madinah,lpas solat zohor, sperti biase aq dgn nasrun akn mnum air yang d sediakn.then, nmpk org rmai ankgt jenazah tu..then aq tlong ar angkat.dan yang paling bez skli xde org minx tukar dgn aq..alhamdulillah,Allah dgr ape yang hatyku luahkan.

Kedua, pernah skli aq terdetik dyrg brebut sgt hajarul aswad? kalau bratur kan sng..sume dpt..xpon amik nombor mcm kat bank..mula2 smpai tgk org brebut hajarul aswad, saya perasaan tu mmg ada tp kalau difikirkan balik..xyah la kowt sbb takot pape yang tjd ke..kan?tp hari smakin hary keingnn smakin memuncak sehinggalah pada suati hari selepas aq ke multazam(dktekan tmpt paling makbul doa di dlm dunia), saye bru perasan yang ayah saye ad kat blakg sya, trus dye tany najib nak hajarul aswad x? tnpa fikir panjang trus aq ke hajarul aswad..yer nak smpai tu mmg ssh,mula2 mmg ssh nak smpai, saya hampir lemas kerana dihimpit,aq hany pohon prmudahkanlah je..then ntah bagaimana,aq smpai mmg jelas dpn mata aq ad 7biji batu,then aq trus cium dgn izin Allah..

sbnrny banyak bnde nak dcritekan sbnrny.tp lau pnjg2 x tbce plak kan..haha..dpendekan criter la yerr,, sbnrny byk yang aq minx, alhamdulillah Allah telah kabulkan, dan telah byk nikmat yang telah Allah berikan ktika saya disana.speti dapat berdoa di multazam,solat fardhu d raudhah, msuk hijri ismail, rukun yamani, dan sbagainya la..even saya byk dosa n slah, Allah still trime n bagy je apa yang saye nak..
alhamdulillah.Setelah itu, saya reflect kembali, memang benar Allah mendengar setiap yg kita hajatkan. Cuma perlu sabar dan meminta. Jika apa yang dihajatkan kurang sesuai untuk kita, maka kerana itulah tidak dikabulkan.sbb Allah tahu apa yang terbaik utk kita.
it's me najib..haha botak? no komen

mne agy hencem unta , nasrun or najib?


mama n baba (cinta madinah) 

miss my longer hair.. sob3 :'(

wearing elga.. najib n nasrun



13 comments:

babybear

best sey... cter la ag psl pgalamn njib kt sana..

Nobody

Alhamdulillah...
It's a great story najib...
Wish I could go there once again...insyaAllah..
-t.Lina-

Feher Pillango

Subhanallah..ske yg psal agkt jnazah..agree jgk yg njib ckap Allah thu ape yg trbaek untk kte..;)

Fakrullah Embong

Alhamdulilah...great!! humm, harap suatu hari nanti dapat pergi sana jugak,

pisol!

haha..x ajok doh aku..tp jib..sme r mg ngn unta..

Sya Mustapha Kamal

Wish I could go there too. InsyaALLAH (:

cik comel

najib,seriously ak jeles ngn mg...rse mcm nk g jgk je kt sna..

didylalahee

wah best nye...:) buat sye teringin na peg sne..

nurul hidayah

najib..i really love your post kali ni..haha..jgn bgga lop..

ammanda elydia

haa... akhir err ko tulis jgk yew najib... nice story weyh... especially yg agkt jnzh... Alhamdulillah... doakan aku lak gi sane ea... :)

Alya Hanani

Najib :)

amalin

Subhanallah untung nya. May all blessed. :)

Anwar Luqman

mu masuk x dlm kaabah??

Post a Comment