CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Monday, 26 March 2012

sedih!!


assalamualaikum.. jai pon tau sebut sedihh...hurm..tajuk minggu nie ialah..haha..xyah ckap pon da tau kan??mmg da ad kat title..xkan x bce plak..heee..

xde laa nk ssuaikan tajuk dgn ape yang tdkat nie laa...result spm bru nie..amcam result??haha..takot la tuuuu..heeeee..kpd yang bjaye tu..tahniah larr.. kpd yang kurang tu...hurm..nk ckap cmne eak..mungkin nie bkn maseny lagy..Allah tu maha adil.. "Result bagus bukan tanda kamu sudah berjaya menawan dunia, ia boleh jadi perangkap kepada kegagalan jika kamu terlalu sombong dan teruja..Result kurang bagus bukan tanda kamu telah terbenam ke bumi, jika racun pun boleh jadi penawar, tidak mustahil kamu boleh bangkit terbang tinggi." hee..ayt nie copy dri kwan..tp aq suke ayat ni bkn pe..even kte gagal skli pon..bkn tande kte gagal utk slmeny..agy pon..sbyk mne kte usaha sbyk tu la tuhan kasi. sbb tu ad org bwat pribahasa usaha tangga kejayaan..haha...byk ckap la plak...tp gtu arr..chill out!!..sbnrny aq ckap je lbih nie..aty masih trse..haha..abes tu nk bwat cmne agy..esok ad agy..trus je laa..lau bunuh diri..x ke tmph neraka free2..heee..ok beb!?!?!

nie ad sdikit tip2 yang boleh sy kongsi kpd sume readers yang tcinta..haha..sume tips nie tlah tbukti kberkasnn oleh muhammad najib sbb dye yang gune..dye tau laa...

1)KETAWA,GELAK N LAUGH
   heeee..slah satu cre yang tlah dguna pkai oleh sy sjak dulu lagy..mmg tbukti kebrksnn..nk tau creny? bole je nk gtau pon..sng jee..cri funny side lam tenet nie..kat you tube ke,, tgk maharaja lawak ke.. just for laugh pon bile kowt.. xpon ikut cre nanajibah najib...layan video madluthfi90 kat you tube.. bgos gak video dy..sbb klakar n ad moral la jgk..hee..cre nie bole la skit-skit mmbntu ilangkan stress tu.. "sikit-sikit lama-lama jd bukit" so, jom gelak!!!! HAHAHHAHAHAHAHHAHAHAHAHAHHAHAHAHAHAHA. nk pesan skit, lau nk gelak tu musty ikhlas ea..x bole bwat..or nk amik aty org yang bwat lawak..lau x suke org tu bwat lawak truskan muka masan anda n cri mnde len yang lbih klaka.. nak tau nape najib slalu je snyum nmpk cam xde maslh sbb dy pgg ayt ni "bwat nape kcewa sdgkan kte bole ktwe."

2)BLAJAR BERSYUKUR
   haha..nie ar satu agy lau nk ilang ase sedih dgn cepat dn pantas..mcm mne nak ckap ea..eden pndai bwat je..nk ajar eden x reti.hee..gnie laa..hurmmm..mcm ad musibah yang blaku...try bsykur atas ape yang blaku, mcm ad kwan accident, so kte redha la tmbh sdikit syukur sbb tuhan syg dye. bkan syukur sbb dye kne musibah hahaa..gtu laaa seadeny... mcm jgk yang dtinggl oleh RAKAN atau lbih dknali sbagai KAWAN,,tu pon kte bole syukur jgk..kita hanya mampu merancang dan tuhan yang mnntukan.. utk pngetahuan rmai, stiap yang blaku ad hikmahny..jgn nak maen kate jee...sbb sume takdir telah tertulis di LUH MAHFUS..
 
3)LUAHLAH KEPADA-NYA
   HAAAAAAAAAA... yang nie mmg femes arr lam byk2 point kan?? aq pon sme amalkan cre nie.. heee.. yelarr nak ckap pon serba x kene..nie la mnusia bila senang jee mula laa lupe tuhan sgale, tp bile kne skit je ujian?? haaaaa,pndai plak duk hadap ke kiblat mintak ampun bagai..heeee, kte hany manusia yang x pernah lepas dri ksilapan, tp ayat nie sdikit x ssuai arr..sbb mnusia nie dciptakan sebaik-baik makhluk. xde arr.juz nak ckap yang mnusia nie pada kbnyakan laaa,,bile ssh je cri tuhan..hurm..pekate lau kte solat sunat,, lau ssh sgt nak solat sunat lpas stiap solat fardhu, solat sunat hajat lpas solat isya' pon oke gak.. skrg-krgny kte ad la ingt pada tuhan jgak kan?? heee..lau ssh sgt nk bwat yag sunat pon..berzikir pon oke gak utk release tension nie..so, sme2 la kte mmpringati ea..

nah kau, ssh nak cri nie, utk sume readers yang tcinta jgk..

Terdapat satu penawar yang mujarab untuk mententeramkan hati. Firman Allah di dalam surah Ar-R’ad ayat 28, “(Iaitu) orang-orang yang beriman dan tenang tenteram hati mereka dengan zikrullah. Ketahuilah dengan zikrullah itu, tenang tenteramlah hati manusia.”

4)CECITER! CECITER! CECITER!
   hurm, nie la fungsi org dsblah,kawan baik, PEMBIMBING RAKAN SEBAYA dan yang same maksud denganny,heeee,,mksudny mungkin bole jgk crite pada org yang mmhami, baik dan yang pling pnting, bole gembirakan kite dan bole bwat kite lupe pada maslh tu,, kerana persaan sedih sukar utk dketepikan sekiranya tidak ada tempat utk m'gadu

5)CRI BENDA YANG LEBIH BAIK
   lau mcm da btul srabut dgn ape yang blaku or ad mslh yang x slsai2, ad baekny kte kluar smntare waktu utk cri ktnangan, bkn lari dri mslh, tp mungkin rehat sketika utk cri ilham?? kalau lari dri mslah ni ssh skit, sbb stiap msalh nie tidak akan slesai dgn sndriny.. lau yang kaye skit tu..pegy ar bcuty ke, bwat umrah ke, da bwat la pape yang korang suke aslkan x bersangkut paut dgn mslh kite.. xpon, bwat la hobi kte..maen rugby ke??oke jgk maen rugby, tackle sume org.ley ilang mslah trus..haha...then bile rase tng skit..bole la nk pikir balik..heee...lau mcm aq, lau aq ad msalh mmg aq tidur dulu.. then bgun tido bru pikir balik..

ksimpulanny, kalau kte prasan sbnrny kte nie sntiase dbri ujian or sntiase diuji oleh tuhan, cume kte je antara perasan atau tidak, oleh itu jgn slahkan takdir atau org yang tlibat tp fikir ape yang tlah kte lakukan smpai dberi ujian tersebut,yelaaa aq sedar aq nie pon x la berilmu mne dlm bab agame, tp lau fikir balik atas ape yang tlah aq bwat, semuany bblik pada agame jgk..hee...so, lau ad pape cdngan sile la komen, x slah kalau kit brkongsi yang tbaek, mmg banyak sbnrny cre nk buang rse sedih nie.. tp blog muhammad najib, so tip nie pon tip yang dye puny jgk.haha..ni la cre aq bak kate stacy "kita hany mahu injoy kan?"haha...

7 comments:

amira izzah

panjang entry kali ni.hihi...kite serupa.gagal dalam spm tak bermakne gagal selame lamenye ok? gud luck najib !

mAD_basIR

haha.. its OK jib.. jgn cpt mgalah.. sbnrnya result skarg ni x prlu kita risau.. yg lebih utama ialah ke mana kita slps ni.. mgkin result 2 mjdi kayu ukur kpd masa dpn kita slps ini.. tapi x bmkna result kte skrg myekt drpd kita utk berusaha pd masa akan dtg.. kdg kala kite kcewa dgn apa yg kita dpt.. kita sering ttanya knape ak dpt mcm ni.. sdgkn org lain mampu dpt lebih.. sbnrnya Allah sygkn kita.. Allah uji kita sbb Allah nk tgok iman kita.. mgkin dgn ujian ni mjdi suatu pemangkin buat kita untuk cipta masa hdpn yg lebih cerah.. lagi pun x semestinya result yg kita dpt hari ni mengonkong pilihan kita utk belajar lbih mndlm apa yg kita minat.. percayalah.. skali gagal bukan gagal slamenya.. yg pnting ialah tanya diri kita adakah kita ingin gagal buat slamenya ataupun mncari suatu alternatif lain untuk berjaya.. haha.. bagus entry dalam blog ni jip.. keep it up!! mane tau suatu hari nanti bleh jadi seorg pngrg dan pmikir terkemuka di dunia... InsyaALLAH... Good LUCK.. alwaz remember Allah..

Ashraf NamamuTeratas

nice entry jib

hikmaht

just stay cool,not getting straight A's maybe make you stronger n ready to face the hurdles on the future..insyaAllah..u r chosen by Allah..n i'm proud of u,bro..u succeed to face HIS test this time..Subhanallah..

laGardenia

betul tu..spm cuma kayu ukur..
u r da one who'll determine ur future pathways.

hav faith on Allah najib :)

Fara Ahin Alias Ali

Nice Najib :) Be strong k . Buat pilihan baik baik untuk further lepas ni . Tengok sini , kalau 2 minat la kan , boleh try apply .
http://www.spa.gov.my/Portal/Separa_Perubatan

hmk

hmmmm.....knikmatan yg Allah beri pada kite sebnnarnye mrupakn satu ujian..jgn trlalu taksub dgn nikmat dunia.... jdilah org sentiase brsyukur....

bykkn berharap pada yg Maha esa...
sesungguhnya dia maha PEMBERI KUNIA lagi BERKEHENDAK....

gagal dalam prekse x brerti gagal dlm hdup...

status~hamba

Post a Comment