CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Saturday, 18 August 2012

Happy Eid!

Firdaus , Najib dan Sofwan(kuder)
Assalamualaikum warahmatullahiwabarakatuh, Dikesempatan ini saya Muhammad Najib Bin Ahmad Nazari dan keluarga ingin mengucapkan Selamat Hari Raya kepada semua rakyat Malaysia dan Semua umat islam yang berda di bumi ini mahupun di marikh sekalipun. Kadang-kadang lisan tidak dijaga, kadang-kadang janji terabai, kadang-kadang hati berprasangka buruk, kadang-kadang sikap diri ini menyakitkan hati, kadang-kadang..... berape banyak kadang-kadang laaaa... haha.. oleh hal yang demikian saya ingin menyusun 10jari tangan dan 10 jari kaki ingin memohon maaf dari hujung rambut hingga hujung kaki saya sendiri , munkin tidak cukup untuk dibandingkan dengan badan maka maafkan saya dari hujung langit hingga hujung teras dalam bumi ..

Selamat Hari Raya Aidilfitri

Saya ingin ucapkan kepada semua adik abang kakak di dalam Batch34(sesma) ,warga SESMA termasuk lah Cg Rahimi, Cg Muslimah, Cg Sya , Cg Mokhtar, Cg C.W. Junaidah, Ustaz W.Lawi, Teacher Norliza dan Cg Masitah. Masih dalam ingatan bilik 319 (MAB)IIUM, dan tidak lupa mama baba nasrun nadia dan nu'man,  Group 88(claasmate) lastly, alumni 01-06 Skkgb ,alumni SESMA dan kepada yang tak dimention maaf sekali lagi saya ucapkan dan SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI

~najib

Wednesday, 15 August 2012

Puasa ; ' )

salam,

hari ini tugasan pertama ialah basuh kerata myVi , oleh kerana malas yang amat sangat paling dan terlalu, !! hyperbola sangat ke? hihi .. maafkan saya wahai saudara dan saudari yang cantik  CEK MEK molek.. haha macam name kuih la pulak.. ok ok.. lurus kepada titik (straight to the point). oleh kerana melayan malas ,  secara tiba tiba datang laa idea nak kereta tu kat car wash.. kalau difikirkan balik mane lebih baik ?? habis duit sebab hantar kereta kat car wash ke basuh je kereta tu?? mmg basuh je kereta tu kan.. tp nak buat mcm mane duit pulak tgh banyak , x salah kan kalau kita guna untuk kebaikan? kan? kan?  kebaikkan la SANGAT!!  baik laa derma masjid ke? bagy kat org yang lebih memerlukan ke? .. haha.. aku pon pilih laa yaang  terbaik?? nak tau ke?? yang terbaik bagy hamba ini ialah hantar kereta ke carwash.. haha.. pastu keluar la dengan harapan balik dengan kereta bersih.. smapai je kat tempat basuh kereta tu nmpk la worker yang isap "UBAT NYAMUK" atau lebih dikenali sebagai "ROKOK" , memang la nampak macam biase je kan? tp kalau  merokok di bulan pusa ni biasa ker?? xtau la pulak laki boleh uzur sampai x puasa.. heee heee,, maafkan kanda jika terasa. tapi itulah hakikat.. kalau x puasa atau x larat sekalipon atau ketagih pon tolong la hormat yang sedang beribadat.. isap rokok dalam tandas ke?? *bknnakcadangtapiadalahlebih baikbeginikan? so, terpaksa la mencari carwash lain yang pandai menghormati orang haha.. hantar je kereta tu.. terkejut, shock n syokk pon ada sebab tengok ad seorang perempuan yang sedang basuh kereta.. entah bagaimana soalan first ditanya ialah "gagah nmpk?? puasa x?? " dan dye balas puasa laa.. nak cari makan..
tengok beza nye manusia sekarang kan?? then seperti biasa kereta tu dibasuh. then bayar.. nak balik pulak masalah .. nak hujan .. kereta da basuh !!

sekejap je puasa kan?? hari ini da masuk 27 ramadhan da kalau x silap. maknenya dalam 3 atau 4 hari je lagy ramadhan akan meninggal kan kita.. teringat time kecik kecik dulu mase umur 5 , 6 tahun .. selalu minum air dalam tandas almaklum laa kecik lagi kan?? kalau 15, 16 tahun buat gitu jugak memang nak order penyepak free la tuh ??? haha lpas puas minum air  pastu keluar bilik air terus berlakon buat macam x larat nak tunjuk nya kat mama and baba yang kita ni puasa .. tp itu hanyalah kenangan je laa yang x puasa, pastu ad pulak sekali tu balik sekolah letih sangat trus minum air, pastu mama nampak trus ckap "opss lupa. sorry.." naluri seorang ibu sentiasa mngetahui isi hati anak kesayangannya "sengaja minum cakap x sengaja pulak, ni last minum air hari ni!." sebagai anak yang selalu meminta maaf ,aku ulang balik ayat td "opss lupa. sorry". Tapi ni cerita lame laa.. sekarang da 18 tahun 7bulan 7 hari daa.. xkan nak buat bende yang sama lagi kan?? Di bulan puasa ni ramai la plak amoi yang ttibe x cukup kain nak kluar rumah, pastu makan depan orang yang sedang berpuasa nie.. kalau non-muslim yang x puasa ni bole terima lagy kan?? kalau muslim?? hurm.. sndri tanggung laa.. even kubur laen2 tp sanggup ke kita tgk saudara seAGAMA dengan kita dalam keadaan jahil? -semakin banyak ujian yang kita terima semakin banyak cinta Allah kepada kita. semakin banyak nikmat yang kita dapat semakin banyak benda yang perlu kita berjaga-jaga. sekian terima kasih